Inicijativa 20i7 – Šesti sastanak organa za zaštitu ličnih podataka “Inicijativa 20i7”, u Zadru, Hrvatska

Poverenica za informacije i privatnost Krenare Sogojeva-Dermaku i generalni direktor Agencije Lumnije Demi učestvovali su u Inicijativi 20i7, događaju koji okuplja organe za zaštitu ličnih podataka iz zemalja regiona kako bi ojačali regionalnu saradnju i pružili priliku da razmenjuju iskustva o naprednim standardima koji se odnose na pravo na privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.
Pošto je naš zakon o zaštiti podataka o ličnosti u potpunosti usklađen sa GDPR-om, komesarka Krenare Sogojeva-Dermaku je razgovarala o naporima Agencije da uskladi pravni okvir sa evropskim standardima za zaštitu podataka o ličnosti, posebno Konvencijom 108 i Evropskom direktivom za sprovođenje zakona, poznatom kao LED.
Tokom razgovora, Poverenik je predstavio konkretne radnje koje je Agencija preduzela na stvaranju mreže službenika za zaštitu podataka o ličnosti, istakavši značaj jačanja ove pozicije za efikasnu primenu zakona. Ona je razgovarala i o značaju inicijativa za podizanje svesti institucija da obezbede primenu zakonske regulative za zaštitu podataka o ličnosti građana.
Na šestom sastanku “Inicijative 20i7” učestvovale su vlasti iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su se obavezale na međusobnu saradnju u oblasti zaštite podataka o ličnosti.
https://www.vudols.com