Agencija za informacije i privatnost (AIP) obaveštava javnost i sve zainteresovane da je dobila obaveštenje o cirkulaciji, na različitim komunikacionim platformama, dokumenta koji sadrži lične podatke građana koji su podneli zahtev za subvenciju udžbenika

U ovom dokumentu su lični podaci podnosilaca zahteva (uglavnom roditelja) i podaci njihove dece, Opštine Južna Mitrovica i Opštine Severna Mitrovica.
Ovaj dokument se distribuira u roditeljskim grupama u svrhu verifikacije aplikacije. Da bi se garantovala zaštita ličnih podataka i obezbedila usklađenost sa Zakonom br. 06/L-082 za zaštitu ličnih podataka, Agencija je pozvala:
– Nijedan pojedinac ili institucija koja ima pristup ovom dokumentu ne sme da distribuira ili dalje objavljuje ovaj dokument sa ovim ličnim podacima građana. Dalje širenje ovog dokumenta predstavlja kršenje Zakona br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka i može rezultirati pravnim posledicama.
– Svi pojedinci i institucije koji poseduju kopiju ovog dokumenta dužni su da je odmah obrišu/unište sa svih elektronskih uređaja i bilo kog skladišta podataka, bilo fizičkog ili digitalnog, gde se dokument može čuvati.
Agencija za informacije i privatnost ističe važnost poštovanja odredbi Zakona br. 06/L-082 o zaštiti ličnih podataka. U slučaju nepoštovanja ovih uputstava, Agencija ima pravo i zakonsku obavezu da preduzme radnje sankcionisanja prema pojedincima ili institucijama koji krše odredbe ovog zakona. Preuzimanje odgovornosti za lične podatke je zakonska i etička obaveza svakog od nas.
Agencija za informacije i privatnost ostaje posvećena zaštiti prava građana i poštovanju svih zakonskih standarda za postupanje sa ličnim podacima.
https://www.vudols.com