Agencija za informacije i privatnost zahteva od preduzeća da poštuju principe privatnosti u slučajevima direktnog marketinga aplikacija putem telefonskih poziva ili slanja SMS-a građanima.

Agencija za informacije i privatnost primila je značajan broj pritužbi građana koji su dobili direktan marketing (SMS ili telefonske pozive) od raznih privrednih subjekata u cilju promocije svojih proizvoda i ponude svojih usluga.
U nastojanju da se podigne svest preduzeća o važnosti poštovanja Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, neophodno je da svaka aktivnost direktnog marketinga bude u skladu sa zakonskim kriterijumima. Kao što je marketing važan deo uspeha preduzeća, usklađenost sa zakonskim kriterijumima takođe utiče na uspeh i reputaciju preduzeća.
Agencija za informacije i privatnost poziva privredna društva da obezbede da ova akcija bude u skladu sa zakonom, primenom sledećih radnji u slučaju marketinške prijave putem telefonskih poziva ili slanja SMS-a građanima:
Pribavite prethodnu saglasnost: Pristanak mora biti jasan, informisan i slobodno dat od strane građana za obradu njihovih ličnih podataka u marketinške svrhe. Ova saglasnost se mora dobiti pre početka marketinške prijave.
Dajte im pravo da povuku: građani (potrošači) treba da imaju pravo da povuku svoju saglasnost u bilo kom trenutku, a ovo bi trebalo da bude laka za praćenje i besplatna procedura.
Primite minimum podataka: Obrada ličnih podataka treba da bude ograničena samo na lične podatke koji su neophodni za definisanu marketinšku svrhu.
Jasno ih obavestiti: Građani (potrošači) moraju biti jasno obavešteni o identitetu rukovaoca podataka (poslovanja) i svrsi za koju će se njihovi lični podaci koristiti.
Sprovođenje ovih mera pomoći će ne samo u poštovanju zakona, već i u izgradnji poverenja i transparentnosti poslovanja sa građanima. Nepoštovanje ovih zahteva može dovesti do velikih novčanih kazni i oštećenja reputacije preduzeća.
U cilju usklađivanja sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Agencija za informacije i privatnost je u saradnji sa OEBS-om pripremila Vodič za obradu podataka o ličnosti u svrhu direktnog marketinga, koji možete pronaći u sledeći link:
https://www.vudols.com