Letnja škola o dezinformacijama u pravosudnom sistemu: Predavanje Poverenice za informacije i privatnost gđe. Krenare Sogojeva-Dermaku

Dana 21. jula 2024. godine, Poverenica za informacije i privatnost gđa. Krenare Sogojeva Dermaku učestvovala je na Letnjoj školi o dezinformacijama u pravosudnom sistemu, koju je organizovao BIRN Kosova uz podršku Justice Activiti/USAID. Ova inicijativa ima za cilj borbu protiv dezinformacija i dezinformacija o pravosudnom sistemu kroz edukaciju javnosti o efektima lažnih informacija i važnosti tačnog izveštavanja.
Tokom panela „Bezbednost ličnih podataka i objavljivanje informacija“, poverenica Sogojeva Dermaku je razgovarala o značaju obezbeđivanja pristupa javnim dokumentima, ističući da ostvarivanje ovog prava promoviše otvoreno i dobro informisano društvo.
Poverenica je posebno razgovarala o zaštiti podataka o ličnosti tokom rada novinara, pri čemu je istakla da novinarstvo ima suštinsku ulogu u informisanju javnosti, ali da istovremeno novinari moraju da poštuju pravo na privatnost pojedinaca kako bi osigurali balans između transparentnosti i zaštite podataka o ličnosti.
Poverenica Sogojeva Dremaku pozvala je učesnike na zajedničku posvećenost jačanju transparentnosti i odgovornosti i zaštiti ličnih podataka. U ovom slučaju, učesnici su istakli potrebu za kontinuiranom obukom u cilju primene najviših standarda etičkog izveštavanja prema Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti i Zakonu o pristupu javnim dokumentima.
https://www.vudols.com