Agencija za Informacije i Privatnost zahteva od građana da poštuju zakon kada postavljaju kamere na privatnom posedu

8. jul 2024. Priština
Agencija za Informacije i Privatnost, u okviru mera za zaštitu ličnih podataka građana Republike Kosovo, poziva sva lica koja se odluče za postavljanje nadzornih kamera u privatnim objektima da imaju u vidu kriterijume za zaštitu privatnosti i mere bezbednosti.
AIP je primio značajan broj pritužbi građana na nadzor kamerama u privatnim objektima (domovi i kolektivni stanovi) mimo kriterijuma definisanih zakonodavstvom za zaštitu podataka o ličnosti. Rešene žalbe su u pojedinim slučajevima rezultirale narušavanjem privatnosti građana pošto su posmatrane van parametara privatne svojine, uključujući stranu privatnu svojinu i javne prostore.
Agencija za Informacije i Privatnost poziva sve građane koji su instalirali sisteme kamera da obezbede da kamere prate i snimaju samo svoju imovinu, a ne javne prostore ili imovinu komšija.
Prilikom postavljanja kamere građani su dužni da postave table sa najavom prisustva kamera, da bezbedno čuvaju snimke, štiteći ih od neovlašćenog pristupa, kao i da čuvaju snimke razumno vreme, ne duže od 30 dana.
Usklađenost sa ovim kriterijumima pomaže u zaštiti privatnosti svih građana Republike Kosovo.
https://www.vudols.com