Agencija za informacije i privatnost, uz podršku OEBS-a, organizovala je informativni sastanak u Severnoj Mitrovici, uz učešće predstavnika medija i nevladinih organizacija srpske zajednice.

Poverenica za informacije i privatnost, Krenare Sogojeva Dermaku, razgovarala je o značaju obezbeđivanja pristupa javnim dokumentima i zaštite ličnih podataka kao dva suštinska aspekta u jačanju transparentnosti i povećanju institucionalne odgovornosti. Ceneći neizostavnu ulogu medija i nevladinih organizacija u promovisanju transparentnijeg i odgovornijeg društva, Poverenica je pozvala učesnike da preuzmu aktivniju ulogu u promovisanju ostvarivanja ova dva prava građana.
Mekhide Demolli, izvršni direktor Pokreta Speak, takođe je bila panelista, koja je predstavila izazove sa kojima se civilno društvo suočava u vezi sa pristupom javnim dokumentima, odnosno ćutanje i neodaziv institucija. Ovo posledično može negativno uticati na sposobnost civilnog društva da nadgleda upravljanje i doprinosi demokratskim procesima. Takođe je istakla značaj informisanja građana o njihovim pravima zagarantovanim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.
U nadi da će zajednička znanja i perspektive dodatno pomoći u radu Agencije za zaštitu ličnih podataka i pristup javnim dokumentima, poverenica za informacije i privatnost, Krenare Sogojeva Dermaku, zahvalila je svima na učešću na ovom sastanku.
https://www.vudols.com