Agencija za informacije i privatnost učestvuje na Godišnjoj konferenciji evropskih organa za zaštitu ličnih podataka, poznatoj kao „Prolećna konferencija“, u Rigi, Letonija

14-16 maj 2024
U organizaciji Državnog inspektorata za lične podatke Letonije, poverenica Agencije za informacije i privatnost gđa. Krenare Sogojeva-Dermaku je zajedno sa osobljem AIP-a učestvovala na 32. izdanju Prolećne konferencije nadležnih za zaštitu podataka o ličnosti.
Prolećna konferencija okuplja lidere i zvaničnike evropskih organa za zaštitu ličnih podataka, predsednika Evropskog odbora za zaštitu podataka, sudije Evropskog suda za ljudska prava i stručnjake iz oblasti zaštite podataka o ličnosti, sa ciljem da razgovaraju i razmenjuju najbolja iskustva u radu sa predmetima koje sprovode organi EU.
Na ovoj konferenciji obrađene su važne teme uključujući:
– Implementacija GDPR-a i njegova pitanja
– Interakcija zaštite podataka sa pravnim okvirima i pravom konkurencije
– Uloga i dužnosti službenika za zaštitu podataka o ličnosti
– Uticaj društvenih mreža i tehnologije na privatnost
– Automatska obrada podataka i dobre prakse prilikom obrade ličnih podataka
– Prava subjekta ličnih podataka i prenos ličnih podataka
– Međusobna povezanost sistema datoteka
Poverenica, gđa. Krenare Sogojeva-Dermaku, kroz posebne susrete sa predstavnicima evropskih vlasti, imala je priliku da podeli iskustva Agencije za informacije i privatnost tokom primene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ovi sastanci su takođe služili za umrežavanje i promovisanje međunarodne saradnje, sa ciljem uspostavljanja najviših evropskih standarda na Kosovu.
https://www.vudols.com